Het Verschil Tussen Een Blender En Een Sapcentrifuge

Het verschil tussen een blender en een sapcentrifuge is voornamelijk dat je bij een blender alle ingrediënten mixt tot één sap.

Bij een sapcentrifuge worden de vezels gefilterd en opgevangen in een bak voor pulp.

Ook harde delen als stronken en pitten worden verwijderd in een sapcentrifuge.

het verschil tussen een blender en een sapcentrifuge

Voordelen van een blender

In een blender kun je heerlijk romige smoothies maken met ingrediënten als yoghurt of banaan.

Bij een sapcentrifuge werkt dit een stuk minder goed, omdat je weinig rendement krijgt van de ingrediënten.

Er komt weinig sap uit een banaan en het grootste gedeelte zal opgevangen worden in de pulpbak. Eeuwig zonde natuurlijk.

Yoghurt in een sapcentrifuge werkt ook niet lekker, omdat je de ingrediënten dient aan te drukken.

Je kunt je voorstellen dat dit niet goed werkt met een bijna vloeibare substantie en er grote kans bestaat dat de yoghurt via de bovenkant van het apparaat er weer uitkomt.

De blender is tevens makkelijker schoon te maken dan een sapcentrifuge, omdat een blender uit minder onderdelen bestaat.

Je hoeft de blender ook niet iedere dag grondig schoon te maken, want je kunt na het bereiden van je smoothie de blender vullen met water en een klein beetje afwasmiddel – zet de blender vervolgens nog even aan en deze wordt schoongespoeld.

Lees ook:  Blender En Sapcentrifuge Ineen

Even naspoelen, afdrogen en klaar.

Als je de blender weinig gebruikt is het echter wel beter om deze grondig schoon te maken in verband met schimmelvorming.

Nadelen van een blender

Een blender kent ook nadelen. Wanneer je ingrediënten in de blender doet, mix je in feite alles door elkaar in hele fijne stukjes.

Bedenk eens dat je een mandarijnensmoothie wilt maken – het is haast niet te voorkomen dat de pitten ook in de smoothie komen die de smoothie erg bitter kunnen maken. Een sapcentrifuge leent zich hier beter voor aangezien de pitten worden gefilterd.

Ook de draadjes van mandarijnen blenden niet goed.

Goedkope blenders (prijsklasse +/- €15,- tot  +/- €50,-) hebben de neiging om snel botte mesjes te krijgen.

Dit komt de textuur van de smoothies niet ten goede.

Hiermee is niet per se gezegd dat goedkoop – duurkoop is, maar bij veelvuldig gebruik is dit iets om rekening mee te houden.

Met een blender krijg je smoothies die alle vezels bevatten van de toegevoegde ingrediënten.

Lees ook:  Fruit Invriezen Voor Smoothies

Bij veel fruitsoorten is dit geen probleem, maar bij sommige groene smoothies kan dit de smaakbeleving te niet doen.

Zeker wanneer de groenten niet fijn genoeg vermalen zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de harde vezel van boerenkool.

Voordelen van een sapcentrifuge

Een sapcentrifuge is een heel ander apparaat dan een blender, ook al lijkt dat soms van niet.

Een blender en een sapcentrifuge worden immers beide gebruikt om sapjes te maken.

Eerder is al genoemd dat alle vezels gefilterd worden van de ingrediënten.

Dit geeft een aantal andere opties ten opzichte van de blender.

Je kunt heerlijke sappen maken met groenten als: spinazie, andijvie, venkel, bleekselderij et cetera of kruiden als: peterselie, bieslook, basilicum.

Deze groenten geven een hele andere smaak af in sapvorm wanneer deze in een sapcentrifuge worden bereid.

Een handjevol fruit is genoeg om de smaak van de groente niet overheersend te laten zijn.

In een blender liggen deze verhoudingen flink anders.

Ook kun je harde ingrediënten als gemberwortel prima gebruiken in een sapcentrifuge.

Enkel het sap blijft over. Je kunt dit gembersap bijvoorbeeld gebruiken voor in de thee of in combinatie met groenten en/of fruit voor een kerngezond sapje (drink gembersap nooit puur, want dit kan gevaarlijk zijn).

Lees ook:  10 Voordelen Van Gezond Eten

Nadelen van een sapcentrifuge

Het schoonmaken van een sapcentrifuge kost meer tijd dan het schoonmaken van een blender.

Reken ongeveer op 15 minuten tegenover +/- 5 minuten voor het schoonmaken van een blender.

Vaak kunnen de onderdelen wel schoongemaakt worden in de afwasmachine, maar het mes van de sapcentrifuge moet door de vele gaatjes apart gedaan worden met een (afwas)borstel.

Wanneer je ingrediënten gebruikt met relatief weinig water verlies je veel voedingsstoffen door het vele pulp.

Het mes van de sapcentrifuge kan heel heet worden en een bepaald percentage (onbekend hoeveel) van de voedingsstoffen gaat dood (net als bij het koken van voedsel).

Welk apparaat moet ik nu nemen?

Dit is geheel afhankelijk van je wensen. Indien je van beide functionaliteiten wilt genieten, kun je ervoor kiezen om zowel een blender als een sapcentrifuge aan te schaffen.

Ook kun je ervoor kiezen om een blender/sapcentrifuge combinatie te kiezen.

Deze keukenmachines zijn ook in alle soorten, maten en prijzen verkrijgbaar

Blender nodig?

Lezers van dit artikel lazen ook:

7 voordelen van een roeimachine
&
Opdrukken voor beginners | De 29 meest gestelde vragen