Welke Spieren Train Je Met Een Loopband?

Lopen doen de meesten van ons elke dag. Lopen naar de supermarkt, met de hond, op het werk en in huis.

We lopen heel wat op een dag, maar waarschijnlijk nog steeds niet genoeg.

Wist jij dat je wel 10.000 stappen per dag moet zetten om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid stappen te zetten?

Vrij vertaald zijn deze 10.000 stappen per dag tussen de 6 en 7 kilometer.

Veel mensen komen niet aan deze afstand en het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen een loopband in huis hebben.

In de buitenlucht wandelen is natuurlijk heerlijk, maar wat doe je als het stormt en regent? Laat je de wandeling dan schieten?

Nee, daarvoor hebben we een loopband.

Lopen heeft natuurlijk een cardiovasculaire functie en dat is voor velen ook de reden om veel te lopen.

welke spieren gebruik je met een loopband

Maar welke spieren train je eigenlijk?

Tijdens normaal lopen op een loopband gebruik je uiteraard de spieren in je kuiten en bovenbenen.

De quadriceps (spieren aan de bovenkant van de bovenbenen) en de hamstrings (spieren aan de achterkant van de bovenbenen) gebruik je om je stappen te zetten en stappen op te vangen.

Deze spieren heb je nodig om in beweging te komen.

Ook gebruik je de kuitspieren. De kuitspieren lopen tot aan de hiel om de stappen te kunnen afwikkelen.

Daarnaast gebruik je de schouders om een voorwaartse beweging te maken. Het lijkt alsof je deze spieren niet traint, maar wanneer je overstapt van normaal lopen naar lange duurlopen zul je merken dat je bovenlichaam wel degelijk hard aan het werk is.

In feite gebruik je bij hardlopen dezelfde spieren, alleen op een intensievere manier.

Ook je buikspieren krijgen een goede workout. Je buikspieren hebben als functie om je lichaam in balans te houden. Samen met de schouders zijn zij verantwoordelijk voor het soepel voortbewegen.

Als laatste gebruik je de bilspieren (glutes) die de bovenbenen en onderlichaam met elkaar verbinden om soepele bewegingen te kunnen maken.

Veel (hard)lopen zorgt voor en onderhoudt een strakke en flexibele bilpartij.

Loopband nodig?

Intensievere workout op de loopband

Je kunt natuurlijk op een normaal tempo van 5 km/u lopen, maar om de workout intensiever te maken en je spieren meer te activeren kun je de loopband ook op 6.5 km/u zetten.

Dit is een looptempo dat al bijna overgaat in rustig joggen. Dit is een zeer snel looptempo en dit zijn de meesten van ons niet gewend.

Dat is een voordeel, want om je spieren te versterken of te vergroten zul je de spieren op een manier moeten belasten die licht oncomfortabel voelt. Doe dit uiteraard alleen maar als normaal lopen te makkelijk of saai is.

Wanneer je lichaam het toestaat kun je gaan joggen of zelfs hardlopen om de workout naar het volgende niveau te brengen. Let op: joggen en hardlopen zorgt voor veel grotere klappen op je pezen. Een blessure oplopen is zo gebeurd. Ook je onderrug krijgt flinke klappen te verduren.

Veel loopbanden hebben een optie om bergop of bergaf te gaan. Dit geeft andere spierstimulatie. Ook hier geldt dat je lichaam wel krachtig genoeg moet zijn om dit aan te kunnen.

Lezers van dit artikel lazen ook:

7 voordelen van een roeimachine
&
Opdrukken voor beginners | De 29 meest gestelde vragen

Lees ook:  Elke Dag Op Hometrainer