Wat Kun Je Het Beste Eten Voor Het Sporten?

Het beste eten voordat je gaat sporten is voeding dat je gaat helpen tijdens je workout. Of het nou gaat om cardio of krachttraining maakt in dit geval niet uit.

Veel mensen denken onterecht dat ze veel eiwitten nodig hebben voor hun pre-workout maaltijd. Ervan uitgaand dat de eiwitten als doel hebben om spieren te bouwen is het goed om te weten dat eiwitten niet snel genoeg worden opgenomen om tijdens je workout te gebruiken.

Spieren bouw je immers ook niet op tijdens je workout, maar na je workout. Daarom zijn eiwitten meer van belang nadat je gaat sporten.

Wat je wel nodig hebt zijn koolhydraten.

Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose (suiker) en deze suiker is nodig voor iedere cel in je lichaam. Wanneer je gaat sporten is het belangrijk dat je voldoende brandstof in de tank hebt om te kunnen gebruiken en koolhydraten zijn een prima brandstof hiervoor.

eten voor sporten

2 uur voordat je gaat sporten

Zorg dat je maximaal 2 uur voor het sporten een grote maaltijd hebt gegeten. Wanneer je maag namelijk nog vol zit, kun je last krijgen van krampen en ook kan je hartslag hierdoor onnodig hoog zijn en geeft extra stress voor je lichaam.

Een goede maaltijd 2 uur voor het sporten is bijvoorbeeld een groot bord havermout. Je kunt de havermout koken, of eventueel ongekookt eten met (soja)melk, water of yoghurt. Je kunt best suiker over de havermout heen doen, want de langzame suikers in havermout compenseren voor de snelle suikers en voorkomen een suiker crash.

Let op: Voeg alleen suikers toe, als je verder gezond eet, dat wil zeggen – zo dicht mogelijk bij de natuur bent en het overgrote deel van je voeding niet bewerkt is. Dus weinig frisdrank, koek et cetera. Anders stapel je namelijk extra suiker bovenop een ongezond eetpatroon en dat kan op den duur wel negatieve effecten met zich meebrengen.

Drink ook voldoende water om de stofwisseling te ondersteunen.

30 minuten voor het sporten

Je voelt misschien al weer wat trek opkomen en hebt misschien nog een extra boost nodig voor je workout.

Zorg dat je wat extra suikers binnenkrijgt door bijvoorbeeld 1 of 2 rijpe bananen te eten.

Een banaan is pas rijp als er geen groen meer te zien is en er al bruine spikkels beginnen te vormen. Als je onrijpe bananen eet, krijg je voornamelijk zetmeel binnen dat nog niet is omgezet in suiker. Je wilt juist die suikers binnenkrijgen voor die extra energie. Teveel zetmeel kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Ook kun je een handjevol rozijnen nemen voor extra energie, maar maak het niet te gek, want je wilt niet teveel eten zo vlak voor het sporten.

Een glas fruitsmoothie is ook prima, let ook hierbij op dat een fruitsmoothie snel vult en vol zit met calorieen. Hou het bij 1 tot 2 glazen

Probeer andere voeding zo kort voor het sporten te mijden. Van alle voeding breekt fruit het makkelijkst af. Je kunt de voedingsmiddelen gebruiken tijdens je workout en werkt ondersteunend.

Eet moeilijker verteerbaar voedsel achteraf.

Blender nodig?

Lezers van dit artikel lazen ook:

7 voordelen van een roeimachine
&
Opdrukken voor beginners | De 29 meest gestelde vragen

Lees ook:  Welke Spieren Train Je Met Lunges?