Eten Waar Je Energie Van Krijgt

Het hebben van voldoende energie is helaas geen vanzelfsprekendheid. Veel mensen kampen met (over)vermoeidheid en futloosheid.

Je wordt al moe wakker en op de een of andere manier krijg je het niet voor elkaar om jezelf ergens toe te zetten.

Veel mensen denken in zo’n geval:

”KOFFIE”

En veel jeugd en jong volwassenen grijpen al gauw naar een energiedrank om productief te worden.

Koffie en energiedrankjes werken inderdaad als je dit sporadisch gebruikt om energie te krijgen, maar dit is geen natuurlijke energie. De energie komt vanuit een stimulant.

Een stimulant dat de vermoeidheid onderdrukt, maar niet bestrijdt. De vermoeidheid blijft, alleen is dit niet meer merkbaar en uiteindelijk raak je uitgeput.

Wanneer je dit maar lang genoeg volhoudt, dan zal je lichaam gaan protesteren. Er moet iets veranderen!

Wellicht is dat ook de reden waarom je op deze pagina bent belandt.

eten waar je energie van krijgt

Factoren die invloed hebben op het energieniveau

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je energieniveau.

Bijvoorbeeld:

 • Conditie
 • Voeding
 • Slaap
 • Stress
 • Sociale contacten
 • Ziekte
 • Medicijnen

Er zijn nog veel meer factoren die invloed kunnen hebben op je energieniveau, maar om het duidelijk te houden, zullen we niet verder uitweiden.

In dit artikel zullen we het hebben over voeding. Voeding is namelijk een zeer belangrijke factor als het gaat om hoe je je voelt en de energie die je ervaart.

Als je goed zorgt voor je lichaam, zorgt je lichaam goed voor jou

In het Westen zijn we een beetje de weg kwijt als het gaat om gezonde voeding.

We eten met zijn allen teveel, te vet, te zout en te zoet. Oftewel, onze voedingsgewoonten zijn een aanslag voor ons lichaam. Alles dat je in je mond stopt moet ook verteerd worden en ons verteringsstelsel slokt veel energie op. Daarbij komt dat we vaak dingen eten die eigenlijk niet in ons lichaam thuis horen.

Vaak verkiezen we gemak boven gezondheid en dat is deels te verklaren door het leven dat een stuk sneller gaat tegenwoordig en de marketingmachine van de voedingsindustrie die slim in weet te spelen op het gedrag van de consument.

Er wordt nou eenmaal meer verdiend aan kant en klaar maaltijden en pizza’s dan aan spinazie en bananen, dus daar gaat vanzelfsprekend ook de meeste aandacht naartoe.

Gelukkig kunnen we zelf keuzes maken en met de juiste informatie en doelen kun je bewustere keuzes maken.

Denk je dat een pizza jou veel energie geeft? Denk je dat een kant en klaar maaltijd met veel smaakversterkers en te weinig groenten veel energie geeft?

In je hoofd schud je al nee.

Wat moet je dan eten om meer energie te krijgen? Focus op voedsel dat een positieve bijdrage biedt aan je lichaam. Als je namelijk je lichaam geeft wat het nodig heeft, dan zal je lichaam je op den duur belonen. Niet voor even een korte energieboost, maar constante energie.

Constante energie is eigenlijk niet het juiste doel. Het doel zou moeten zijn om een gezond lichaam te krijgen. Wanneer je merkt dat je vaak last hebt van vermoeidheid of te weinig energie om iets productiefs te doen, dan is dat een afwijking van hoe het zou moeten zijn.

Anders gezegd:

Als je een gezond lichaam hebt, dan is constante energie een gevolg daarvan.

Een (huis)arts zal dit niet gauw zeggen, want hun referentiekader is anders. Zolang je bloedwaarden, hartslag, bloeddruk en longfunctie goed is en je geen lichamelijke of geestelijke ziekten hebt, dan wordt je al gauw als gezond verklaard. En je voelt je misschien wel ”ok”, maar ok is nog niet geweldig. Dat zou het streven moeten zijn op jouw weg naar een echt gezond lichaam waar een hoge mate van energie vanuit gaat.

Suiker is niet de vijand!

Je hoort het overal. Suiker is volksvijand nummer 1 geworden. Het is zelfs zo dat er suikervrije diëten bestaan en koolhydraatarme kookboeken zijn niet aan te slepen.

Wist jij dat al die miljarden cellen in je lichaam suiker nodig hebben? Als je dit als gegeven neemt, hoe kan een suikervrij dieet dan gezond zijn? Je cellen zijn immers de bouwstenen van je lichaam.

We zijn compleet doorgeslagen in het mijden van alle suikers en mensen met eurotekens in de ogen, hebben hier slim op ingespeeld.

Zoals gezegd zijn er koolhydraatarme kookboeken. Waarom zijn we bang voor koolhydraten? Koolhydraten worden in je lichaam omgezet naar suikers en zoals velen denken is suiker slecht, dus moeten we koolhydraten mijden om bijvoorbeeld niet te dik te worden.

Wat betekent dit?

Koolhydraten zijn 1 van de 3 brandstoffen voor je lichaam. Koolhydraten zijn de meest efficiënte brandstof voor je lichaam, maar als we deze gaan mijden, dan zijn we aangewezen op de 2 andere brandstoffen. Namelijk vetten en proteïne.

Concreet betekent dit, dat je dus meer voeding gaat eten waar veel vet of proteïne in zit, zoals:

 • Zuivelproducten
 • Ei
 • Vlees

Dit zijn nou juist voedingsmiddelen die voor veel problemen zorgen bij overmatig gebruik. Deze voeding verteert zeer traag en worden bij veelvuldig gebruik ook in verband gebracht met tal van ziektes. Niet zo goed om van deze producten en combinaties hiervan het merendeel van je voedingspatroon te laten bestaan (maar er wordt wel goed aan verdiend, toevallig? Of toch niet?).

Koolhydraten zijn dus niet de vijand, sterker nog, het is je allerbeste vriend! Helemaal als het gaat om het verkrijgen van meer energie gedurende dag.

Enkele voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn:

 • Aardappelen
 • Brood
 • Rijst
 • Pasta
 • Andere granen, bijvoorbeeld havermout
 • Zoet fruit

Bovenstaande voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten en deze kun je prima veelvuldig eten. Kijk echter uit met het eten van teveel brood.

Iedere snee brood bevat ongeveer 0.5 gram zout en teveel zout is ook een aanslag voor je energieniveau.

Er is een richtlijn dat je per dag niet meer dan 6 gram zout moet consumeren en dat is een hele uitdaging als je bij zowel je ontbijt als lunch een aantal boterhammen eet.

Als je het idee hebt dat je teveel brood eet per dag, vervang dan eens een broodmaaltijd voor bijvoorbeeld havermout of een fruitsmoothie.

Fruitsmoothies hebben als bijkomend voordeel dat je enorm veel vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Dit verminderd het gevoel van ”trek” gedurende de dag, omdat je lichaam een signaal afgeeft wanneer het een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Dit signaal komt in de vorm van ”trek” en je krijgt al gauw de neiging om simpelweg je maag te vullen met voeding dat verder niks bijdraagt aan een gezonder lichaam.

Richtlijnen voor voeding met betrekking tot een gezond lichaam

 • Haal het merendeel van je calorieën uit koolhydraten en stel van daaruit je maaltijden samen door combinaties te maken met veel verschillende groenten en een klein beetje vlees, vis, ei of zuivel (tenzij je vegetariër, of veganist bent).
 • Eet veel fruit gedurende de dag, door bijvoorbeeld ongezonde tussendoortjes te vervangen met fruit of een fruitsmoothie. Ook gedroogde vruchten zijn ideaal als tussendoortje. Denk aan dadels of rozijnen.
 • Beperk je zoutinname. Richtlijn is maximaal 6 gram per dag en daar zit je al gauw aan zodra je jezelf afhankelijk maakt van voorverpakt voedsel of veel brood. Een uitzondering is het als je fanatiek en langdurig sport waarbij je veel zweet en je zoutreserves aangevuld moeten worden. Denk hierbij aan duursporten.
 • Net als dat suiker niet de vijand is, zijn calorieën dat ook niet. Je lichaam heeft brandstof nodig om optimaal te kunnen functioneren, dus kijk eens of je wel voldoende calorieën binnenkrijgt. Richtlijn voor vrouwen is 2000 kcal per dag en voor mannen 2500 kcal per dag. Dit is echter niets meer dan een richtlijn. Je kunt je voorstellen dat een persoon van 1 meter 60 met een zittend bestaan een stuk minder calorieën nodig heeft dan een persoon van 1 meter 90 die fysiek zwaar werk doet en daarbij 4 keer per week sport. Ga eens voor jezelf op onderzoek uit hoeveel jij nodig hebt per dag om jouw lichaam te onderhouden. Oftewel, je valt niet af en je komt niet aan. Dat is wat je nodig hebt wanneer je een ideaal gewicht hebt. Wanneer je overgewicht of ondergewicht hebt ligt dit uiteraard anders.

Niet alles ineens aanpassen, maar doe stapje voor stapje

 • Blijf dicht bij de natuur met betrekking tot voeding en weersta de geprepareerde voedingswaren. Over het algemeen doen deze weinig goeds voor je gezondheid en energie.
 • Eet niet teveel voor het slapen. Je verteringsstelsel heeft rust nodig om te herstellen, om de volgende dag weer te goed te kunnen functioneren. Dat betekent dat het niet handig is om voor het slapen nog een zak chips of nootjes te eten. Hier kun je bij je ontbijt al aan bijdragen door een stevig ontbijt te nemen. Een stevig ontbijt zorgt voor minder trek later op de dag en in de avond.
 • In dit artikel hebben we het nog niet gehad over water met betrekking tot energie. Voldoende water (geen frisdrank melk, koffie, alcoholische dranken) is essentieel voor een optimaal energieniveau. Niets is zo funest voor je energie als uitdroging. Je hersenen krimpen letterlijk, je denkt niet meer helder, laat staan dat je energie hebt om iets te doen. Zorg dus voor voldoende vocht. Wanneer heb je voldoende gedronken? Wanneer je urine gedurende de dag transparant is. Het kan zo zijn dat je urine niet transparant is, terwijl je toch 2 liter water gedronken hebt. Dit betekent simpelweg dat je nog meer water moet drinken.

Conclusie

Dit is geen artikel waarin wordt vertelt dat je een banaan met chocoladesnippers moet eten om meer energie te krijgen. Dat is namelijk niet hoe het werkt als het fundament niet goed is.

Realiseer je dat er verschillende gradaties zijn in ”gezond” zijn. Je kunt door het toevoegen van gezonde voeding en verminderen van slechte voeding al een hoop bereiken. Je werkt hiermee aan het fundament van je lichaam.

Dit gaat niet van de een op andere dag.

Als je jarenlang meerdere dagen per week vette ongezonde hap hebt gegeten, dan zal dat niet hersteld worden binnen een week en ook niet een maand. Wel zul je steeds een kleine verbetering merken en na verloop van tijd kun je terugkijken en denken: “Ik heb heel wat bereikt sinds ik gezonder ben gaan leven en ben een gelukkiger, energierijker en vrolijker iemand geworden”.

Het slechte nieuws is dus dat je ”op reis” moet om verbetering te ervaren. Het goede nieuws is dat die reis een weg naar boven is die steeds mooier en leuker wordt.

Focus niet op de dingen die je niet ”mag” eten, maar op de dingen die je WEL mag eten.

Maak het leuk voor jezelf door nieuwe recepten te maken aan de hand van voorbeelden of verzin ze zelf.

Drink eens een groene smoothie als je dat nog nooit gedronken hebt.

Kortom, maak er wat van!

Veel succes

Blender nodig?

Lezers van dit artikel lazen ook:

7 voordelen van een roeimachine
&
Opdrukken voor beginners | De 29 meest gestelde vragen

Lees ook:  Blender Makkelijk Schoonmaken