Ik Wil Sporten Maar Weet Niet Wat

Ik wil sporten maar weet niet wat? Dit is een veelvoorkomende gedachte die men kan hebben wanneer besloten wordt om te gaan sporten.

Ontdek hier welke sport bij jou past en aansluit bij jouw doelen.

Het is altijd belangrijk om één of meerdere doelen te hebben voordat je begint met sporten.

Met een doel in het vooruitzicht wordt de keuze voor de sport die je het best kunt gaan doen beperkt en daarmee wordt de keuze makkelijker.

Sport is geen doel, maar een middel om iets te bereiken of te behouden.
welke sporten zijn leuk om te doen

Doelen

Hieronder vind je enkele motivaties om te gaan sporten met daarbij sporten die aansluiten om jouw motivaties te ondersteunen.

  • Vaak voel ik mij neerslachtig en futloos. Ik wil sporten om meer plezier en energie te krijgen – Waar jij naar op zoek bent is een sport die effectief is om endorfine aanmaak te stimuleren en je conditie te verbeteren. Cardio sporten zijn hiervoor het meest geschikt. De effecten worden wel pas merkbaar nadat je deze sporten 45 minuten of  langer uitvoert. Wandelen, hardlopen, fietsen, crosstrainen zijn uitstekende sporten om dit te bereiken. Je bent continu in beweging en dat is nodig voor het maximale effect.
  • Je wilt je aansluiten bij een sportclub vanwege het sociale aspect en teamgevoel – Voetbal, volleybal, hockey, waterpolo zijn sporten waarbij een hecht team noodzakelijk is voor een goed gezamenlijk resultaat.
  • Er zijn problemen met je gewicht en je wilt sporten om die extra kilo’s eraf te krijgen – Er zijn sporten die direct veel calorieën verbranden, zoals hardlopen, fietsen, touwtjespringen, trampolinespringen. Ook kun je kijken naar sporten die je spiermassa vergroten, zoals krachttraining. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbruikt in rust. Je kunt hier natuurlijk ook een combinatie van maken.

Schrijf je doelen op papier, zodat het concreet wordt.

  • Je wilt gewoon lekker in beweging zijn, maar niet steeds hetzelfde, want je weet van jezelf dat je iets al gauw saai vindt – In dit geval zou je kunnen kiezen voor Wii Fit. Wii Fit kun je lekker vanuit huis voor je tv doen en heeft een speels karakter met tientallen ”spellen” die je flink aan het werk zetten. De variatie is hoog en je kunt op een leuke manier werken aan een strakker, lichter en gezonder lichaam. Wii Fit is ook geschikt om samen met je kind, vrienden of partner te doen.
  • Op straat voel je je niet op je gemak en soms wel eens onveilig. Hier wil je verandering in brengen – Het belangrijkste is dat de sport die je kiest je zelfvertrouwen geeft. Dat je weet dat je in onveilige situaties je mannetje weet te staan. Sporten die hieraan bijdragen zijn bijvoorbeeld: Judo, karate, jiu jitsu, krav maga, kickboxen en muay thai.

Conclusie

Alleen jij weet wat je wilt. Denk hier eens goed over na en ga dan pas kijken welke sporten jou kunnen ondersteunen bij je doelen.

Nogmaals: Sporten is geen doel, maar een middel om een doel te bereiken.

Veel succes!

Lezers van dit artikel lazen ook:

7 voordelen van een roeimachine
&
Opdrukken voor beginners | De 29 meest gestelde vragen

Lees ook:  Buikspieroefeningen Voor Thuis: Een Complete Gids