Motivatie Om Te Sporten Krijg Je Zo

Er zijn genoeg voordelen om te gaan sporten, denk bijvoorbeeld aan:

  • Je voelt je fitter overdag.
  • Je slaapt beter in.
  • Waarschijnlijk val je af (mits je voedingspatroon het afvallen ondersteunt).
  • Je bouwt spiermassa op.
  • De kans op hart- en vaatziekten worden verkleint.
  • Je hersenen functioneren beter.

Dit is slechts een kleine greep van de voordelen die er te bedenken zijn als het gaat om sporten.

motivatie om te sporten

Waarom is het krijgen en behouden van de motivatie om te sporten dan zo moeilijk?

Als je kijkt naar de vele voordelen die sporten met zich meebrengt, dan is het toch onlogisch dat niet iedereen sport?

Iedereen streeft immers naar geluk, kracht en een gevoel van welzijn.

Motivatie om te sporten heeft weinig te maken met wilskracht

Om te gaan sporten hebben je lichaam en geest energie nodig.

Wanneer je al moe wordt bij de gedachte om te gaan sporten, dan bestaat de kans dat je in het dagelijks leven niet bruist van de energie.

Indien je je daarin herkent, dan is het raadzaam om eens goed na te denken over hoe jij je levensstijl hebt ingericht.

Stel jezelf eens de volgende vragen: (Nadat je jezelf deze vragen gesteld hebt, gaan we dieper op deze vragen in)

  • Is mijn voedingspatroon optimaal, zodat ik voldoende energie heb om te sporten?
  • Drink ik genoeg water per dag?
  • Slaap ik voldoende uren per nacht?
  • Indien je weleens een poging doet om te sporten, stap je dan in op jouw niveau, of loop je te hard van stapel?
  • Gebruik je weleens het excuus dat je geen tijd hebt om te sporten?
  • Heb je een duidelijk doel wat je wilt bereiken met sporten en heb je daarbij tussentijdse doelen geformuleerd?

Deze 6 vragen zijn voor nu even genoeg.

We beginnen bij vraag 1.

1. Is mijn voedingspatroon optimaal, zodat ik voldoende energie heb om te sporten?

Je voeding is heel belangrijk als het gaat om het krijgen van meer energie.

We kennen allemaal wel het gevoel van wanneer je net een veel te grote en vette pizza naar binnen hebt gewerkt. Je wilt uitbuiken, op de bank hangen en vooral niet te actief doen.

Dat is een logisch gevolg van te vet eten, aangezien je darmen, lever en nieren de tijd nodig hebben om deze niet al te gezonde maaltijd te verwerken.

De energie die hiervoor nodig is zorgt ervoor dat je minder energie overhoud voor actieve bezigheden.

Het is daarom verstandig om voeding te eten dat aansluit bij je doelen.

Ga absoluut niet minderen in calorieën, want dit zorgt ervoor dat je naar die snelle, makkelijke en ongezonde hap gaat verlangen.

Zorg dat je maaltijden veel vitaminen, mineralen en koolhydraten bevatten en probeer je vetinname te verminderen. Teveel vet zorgt er voor dat je aderen vernauwen, je bloed dikker wordt en dat je bloed minder goed circuleert. Daardoor krijg je minder energie.

Maaltijden

Je belangrijkste maaltijd is je ontbijt (lekker cliché weer, maar daarom niet minder waar). Zorg ervoor dat je stofwisseling op gang komt met bijvoorbeeld een aantal boterhammen en een stuk fruit. Hoe meer je naar binnen krijgt in de ochtend, hoe minder je uiteindelijk overdag en ’s avonds eet. Dit zorgt ervoor dat de trek in ongezonde tussendoortjes afneemt.

Zorg ook voor een goede lunch. Neem bijvoorbeeld een flink bord met Griekse yoghurt (weinig vet) en veel havermout. Eventueel kun je daar nog een gesneden banaan doorheen doen voor wat extra zoetigheid en simpele suikers.

Als avondeten kun je denken aan een bord met rijst en willekeurige groenten (bijvoorbeeld door deze te wokken). Je kunt daar nog wat champignons doorheen doen en afmaken met een lekkere chili saus (eveneens laag vetgehalte). Eventueel wat vlees toevoegen, maar probeer vlees niet te zien als het belangrijkste ingrediënt.

Op deze manier kom je aan al je essentiële voedingsstoffen, hebben je lichaam en geest voldoende energie en zal het verteringsproces makkelijker verlopen.

Suiker wordt vaak onterecht weggezet als het probleem van alle problemen, maar bedenk dat al je cellen (dus ook spier- en orgaancellen) glucose nodig hebben om optimaal hun werk te doen. Een suikervrij dieet is daarom ook sterk af te raden. Uitzonderingen kunnen wel gemaakt worden voor de vele synthetische suikers die tegenwoordig overal aan worden toegevoegd.

Vet is ook niet geheel de boeman, want je hebt vetten nodig om te overleven, alleen probeer te matigen met vet. Probeer eens de richtlijn om +/- 10% van je calorieën uit vetten te halen.

Pas je voedingspatroon niet ineens 100% aan, want dat is een strategie die gedoemd is te mislukken. Als mensen zijn we emotioneel verbonden met voedsel en daarom is de beste manier om kleine stapjes te nemen en bewuster te worden van je dagelijkse keuzes.

2. Drink ik genoeg water per dag?

Over water wordt ook gezegd dat je 2 liter water moet drinken per dag. Ook dat is een cliché, maar deze keer niet altijd waar.

Een mensenlichaam bestaat voor ergens tussen de 70% en 80% uit water. Je kunt je voorstellen dat iemand van 1 meter 60 dus minder water nodig heeft dan iemand van 2 meter. In de bladen en op internet wordt te vaak vergeten om die nuance te maken.

Als richtlijn kun je aanhouden dat je moet streven naar transparante urine. Je kunt namelijk 2 liter water drinken per dag, maar toch donkergele urine hebben. Dat betekent dat je te weinig water drinkt en dat je nieren overuren draaien om afvalstoffen te verwerken. Deze afvalstoffen kunnen uiteindelijk nierstenen gaan vormen, dus voldoende water is essentieel.

Het is helemaal niet gek om bijvoorbeeld 3 liter water te drinken, of misschien wel 4. Zeker op zomerse dagen heb je meer water nodig.

Frisdranken, koffie en melk kun je niet meerekenen als het gaat om waterinname op een dag.

Met kruidenthee, groene smoothies en uiteraard normaal water kan dat wel.

3. Slaap ik voldoende uren per nacht?

Om maar even een open deur in te schoppen; Als je te weinig slaapt, heb je minder energie overdag.

Iedereen weet het, maar een flink percentage van de bevolking slaapt te weinig.

Dit kan vele redenen hebben, zoals:

  • Wisselende werktijden.
  • Meer een ”avondmens” als een ”ochtendmens” zijn.
  • De noodzaak niet inzien van op tijd naar bed gaan.
  • Of simpelweg niet goed kunnen slapen door bijvoorbeeld veel stress.

Natuurlijk kunnen er andere factoren spelen als medicijngebruik, maar dat is een onderwerp dat te gecompliceerd is om daar dieper op in te gaan.

Het belangrijkste is om regelmaat te krijgen in de tijden waarop je gaat slapen en de tijden waarop je opstaat.

Op die manier kan je biologische klok optimaal functioneren en daarmee verbetert de kwaliteit van je slaap.

Je slaap is in te delen in fases en iedere fase duurt ongeveer 1.5 uur. Normaal gesproken heb je genoeg aan 5 van deze slaapfases, dus in theorie heb je genoeg aan 7.5 uur slaap.

Probeer dus minimaal aan die 7.5 uur te komen voor optimale energie overdag.

Ook is het belangrijk om te weten dat het uitmaakt hoe laat je dan gaat slapen. Het is namelijk bekend dat tussen 22:00 uur en 2:00 uur de meeste melatonine wordt aangemaakt in je lichaam.

Melatonine heeft een positieve invloed op de kwaliteit van je slaap en bevordert herstel van cellen en spieren. Ook wordt de aanmaak van andere ”neurotransmitters” zoals serotonine op een positieve manier beïnvloed.

Daar pluk je overdag de vruchten van, omdat stofjes als serotonine en dopamine je een gevoel van welzijn en vitaliteit geven.

4. Indien je weleens een poging doet om te sporten, stap je dan in op jouw niveau, of loop je te hard van stapel?

Veel beginnende sporters denken dat het goed is om tot het gaatje te gaan. Absoluut niet waar!

Je mag best zo nu en dan eens wat meer vergen van jezelf, maar doe dit niet in de beginfase. Laat je lichaam wennen aan de activiteiten die je onderneemt en voorkom de kansen op blessures.

Wanneer je lichaam niet gewend is aan een bepaalde activiteit en je gaat meteen volle bak, dan zal je lichaam op den duur gaan protesteren.

Je krijgt hierdoor minder motivatie om te sporten en dat is nou net niet wat we willen.

In het begin kun je beter te licht trainen dan te zwaar. Voel je lichaam aan en bouw langzaam op.

Veel beginnende hardlopers bijvoorbeeld denken dat ze ineens 5 kilometer kunnen lopen onder het half uur. Misschien kun je dat ook wel, maar je hebt wel je spieren in het zuur gewerkt.

Hoe kun je dit weten? Dat kun je meten aan je hartslag. Mocht je de ambitie hebben om een aantal keren per week te gaan hardlopen, dan is een hartslagmeter een absolute uitkomst! Verdiep je daarnaast ook in hartslagzones en wat jouw ideale hartslag is zonder dat je verzuurt.

Voor bijvoorbeeld krachttraining gelden iets andere regels, maar de overeenkomst is dat je ook beter te licht kunt beginnen dan te zwaar. Je zit niet te wachten op spierscheuren of zodanige stress op je lichaam dat je onvoldoende herstelt en daarmee je motivatie verliest.

5. Gebruik je weleens het excuus dat je geen tijd hebt om te sporten?

Er is een hele simpele eye-opener als het gaat om het hebben van geen tijd om te sporten:

Stel je besluit dat je 3x per week wilt sporten en dat doe je voor 30 minuten. Dat is 90 minuten die je vrij moet maken per week.

Er zitten 10.080 minuten in een week. Daarvan slaap je natuurlijk een verantwoord deel, maar dan heb je meer dan genoeg tijd over om 90 minuten in te prakken.

Tegenwoordig is iedereen druk, maar je kan je soms afvragen of iedereen zijn prioriteiten wel op de juiste manier heeft vastgesteld als je ook als doel hebt om 3x per week te sporten.

Kun je bijvoorbeeld niet sporten voor je werk? Of is er een mogelijkheid om te sporten in je lunchpauze? Vlak voor het avondeten misschien? Of om half 8 als de maaltijd wat gezakt is, zo vlak voor het journaal?

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, want je zal maar net een alleenstaande ouder zijn van 3 kinderen. Dan wordt het inderdaad een stuk complexer en komt het op je creativiteit aan hoe je dat kunt oplossen.

Maar het feit is helaas, dat mensen die wel de mogelijkheid hebben om simpele aanpassingen te doen dat vaak laten, omdat het vaak ontbreekt aan discipline. Dat is overigens niet goed of slecht, maar iets om over na te denken als je vooruit wilt komen en je doelen wilt behalen.

6. Heb je een duidelijk doel wat je wilt bereiken met sporten en heb je daarbij tussentijdse doelen geformuleerd?

Ken je dit raadsel?

Hoe eet je een olifant op?

Het antwoord is: hapje voor hapje

Als je een ambitieus doel formuleert, dan is het soms moeilijk om je in te beelden hoe het zou zijn als je dat doel daadwerkelijk behaald zou hebben.

Daardoor is het ook moeilijk om te weten waar je startpunt is.

Daarom zijn tussentijdse doelen essentieel!

Stel: Je hebt nog nooit hardgelopen, maar je ultieme droom is om een marathon te gaan lopen. Ga je dan gelijk trainen voor een marathon? Nee!

Je begint bij het begin.

Mocht je na 300 meter hardlopen al last ondervinden, dan begin je met lange stukken te wandelen. Vervolgens kun je langzaam proberen korte stukjes van hardlopen in te bouwen, totdat je 2 kilometer aaneengesloten kunt hardlopen. Vervolgens ga je trainen voor de 5 kilometer, dan de 10 kilometer. Misschien daarna wel de dam-tot-damloop (16.1 kilometer), daarna een halve marathon, 30 kilometer en nu ga je pas trainen voor de marathon.

Op die manier blijf je gemotiveerd, omdat je tussentijdse resultaten boekt. Daarbovenop ervaar je bij ieder behaald doel (hoe klein ook) een geluksmomentje.

Deze geluksmomentjes zullen je op de top van die berg helpen.

Om meer van deze geluksmomentjes te ervaren kun je meer tussentijdse doelen formuleren.

Bijvoorbeeld de gemiddelde snelheid waarmee je loopt. Of je hebt als doel om steeds een bepaalde afstand af te leggen, maar met een steeds lagere hartslag. Allemaal mogelijkheden om jezelf in de race te houden.

Het gaat er niet om hoe lang het duurt voordat je je doel bereikt. Het gaat erom dat je consistent blijft en steeds een klein beetje beter wordt.

Krijg je onverhoopt een blessure waardoor je even niet kunt hardlopen? Ga dan focussen op oefeningen als opdrukken, optrekken, squats etcetera. Deze krachtoefeningen hebben namelijk een enorm positief effect op je houding tijdens het hardlopen en zo kun je nog beter presteren als de blessure voorbij is.

Het is overigens sowieso aan te raden om deze oefeningen te combineren met hardlopen, maar dat terzijde.

De moraal van dit lange verhaal

Als jij goed voor je lichaam zorgt, zorgt je lichaam goed voor jou.

Zorg goed voor je lichaam en krijg meer energie. Die energie kun je gebruiken om actiever te worden.

Meer lichamelijke activiteit zorgt voor meer geestelijke activiteit.

Wanneer deze synergie in een opwaartse spiraal gaat, dan zul je steeds meer voordelen gaan ervaren van alles waar sporten om bekend staat.

Ook jij kunt je als herboren voelen. Of je nou in 10 jaar geen sport hebt bedreven of dat je altijd maar op een bepaald punt blijft steken en niet vooruit komt.

Geef het eens een kans en laat je gevoel voor zich spreken.

Motivatie komt namelijk van binnen en niet van buiten.

Lezers van dit artikel lazen ook:

7 voordelen van een roeimachine
&
Opdrukken voor beginners | De 29 meest gestelde vragen

Lees ook:  Welke Spieren Train Je Met Springtouwen?