Rubiks Kubus Oplossen | Voordat Je Begint

Een rubiks kubus oplossen (3x3x3) kan zowel een leuke als een hele frustrerende bezigheid zijn.

Als je niet weet wat je doet kun je uren bezig zijn met draaien om er op een gegeven moment achter te komen dat het niet gaat werken.

Veel mensen haken hier af, leggen de rubiks kubus weg en raken hem vervolgens jaren niet meer aan.

Waarom nieuwe dingen leren? Bekijk hier de 7 voordelen

Gelukkig zijn er relatief makkelijke manieren om de rubiks kubus op te lossen.

Je hebt echter wel wat geduld nodig.

Er zijn methodes voor beginners en voor gevorderden. Hoewel we spreken van een beginnersmethode, kan het alsnog een tijd duren voordat je de kubus hebt opgelost. Laat je hierdoor niet ontmoedigen.

rubiks kubus oplossen

Nog geen rubiks cube?

De rubiks kubus oplossen op de goede manier

Je kunt de volgende stappen gebruiken om in een logische volgorde te leren hoe je de rubiks kubus op kunt lossen.

  •  Leer hoe de kleuren staan ten opzichte van elkaar. Wit tegenover geel, rood tegenover blauw en oranje tegenover rood.
  •  Zoek op Youtube naar een video die je een beginnersmethode uitlegt. Het maakt hierbij niet uit welke beginnersmethode je gebruikt, maar het maakt wel uit dat de video ingesproken is door iemand die je kunt volgen en waar je prettig naar kunt luisteren. Doe gerust mee tijdens de video en schaam je niet om de video keer op keer te bekijken.
  • Als je een goede video gevonden hebt, hou je dan ook aan deze methode totdat je deze helemaal uit je hoofd kent en uit kunt voeren zonder de video erbij te gebruiken. Blijf vervolgens de kubus oplossen tot je niet meer hoeft na te denken bij wat je doet. Hiermee zorg je ervoor dat de kennis niet meer in je korte termijn geheugen zit, maar naar je werkgeheugen is gegaan (heel belangrijk!).

Nu kun je de kubus oplossen, maar misschien duurt het je te lang. Dan kun je door naar de volgende stap. Bijvoorbeeld de CFOP-methode.

CFOP

  • Cross (kruis maken)
  • F2L, oftewel First-two-layers (eerste 2 lagen)
  • OLL, oftewel oriënting last layer (oriënteren van de laatste laag)
  • PLL, oftewel permutating last layer (het wisselen van de laatste kubusjes)

Ieder van deze 4 fases verdient veel oefening. Leer niet alles tegelijk, maar borduur voort op de beginnersmethode. Leer bijvoorbeeld eerst de ”cross”. Deze is iets anders als in de beginnersmethode, maar iets ingewikkelder en efficiënter. Het eindresultaat van deze stap is gelijk, dus je kunt na het oefenen van de cross de rest van de kubus oplossen volgens de beginnersmethode.

De volgende stap is F2L. De kubus los op in lagen (volgens de meeste methodes). In de beginnersmethode gaat dit laag-voor-laag en met de CFOP methode doe je twee lagen tegelijk. Je slaat dus een stap over. Ook na deze fase kun je de rest van de kubus volgens de beginnersmethode oplossen.

De laatste twee fases zijn ingewikkelder, omdat je daarvoor algoritmes uit je hoofd moet leren en in je werkgeheugen moet zien te krijgen. Ga daarin niet te snel, maar leer slechts een paar algoritmes per dag, zodat de algoritmes niet door elkaar gaan lopen. Als je te snel gaat loop je het risico dat je in de war raakt en overnieuw kunt beginnen met leren.

Bonustip

Leer ook de draainotaties uit je hoofd. Het beste is om de Engelse notatie te leren, omdat algoritmes veelal deze notatie gebruiken.

Het geeft voldoening om steeds sneller te worden met het oplossen van de rubiks kubus. Het is zelfs mogelijk om onder de 20 seconden (reële tijd) de kubus op te lossen. Het kan nog veel sneller (zelfs 5 seconden), maar dat vergt enorme toewijding en is niet voor iedereen weggelegd.

Uiteraard is het een mooi streven

Je kunt je doelen steeds ambitieuzer maken door doelen te stellen voor gemiddelde tijd, of het oplossen met 1 hand, of blind.

Ook kun je kijken of je een 2x2x2 of een 4x4x4 wilt leren oplossen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Lezers van dit artikel lazen ook:

7 voordelen van een roeimachine
&
Opdrukken voor beginners | De 29 meest gestelde vragen

Lees ook:  Waarom Nieuwe Dingen Leren?