Hoe te ontstressen voor het slapen?

Ontstressen voor het slapen is soms noodzakelijk om snel in slaap te komen. Niks is erger dan piekeren en malen en daardoor uren naar het plafond te staren.

In dit artikel geven we enkele tips die je kunnen helpen om zo snel mogelijk in de slaapmodus te komen.

Hoe ontstressen voor het slapen
Foto van bruce mars van Pexels

Ontstressen is iets persoonlijks

Wat voor de één werkt hoeft niet per se voor jou te werken.

Daarom vind je hieronder enkele tips die je kunt proberen om te zien wat werkt voor jou.

  • Een boek lezen – Afdwalen in een boek kan helpen om de dagelijkse rompslomp even te laten voor wat het is. Je ogen worden moe en hopelijk val je hierdoor snel in slaap.
  • Een sitcom kijken – Dit werkt zeker niet voor iedereen, maar sommige mensen ontstressen snel als ze een laagdrempelige sitcom (of iets vergelijkbaars) kijken. Geen spannende actie-thriller, maar iets dat makkelijk wegkijkt. Let op: Dit kan ook averechts werken, dus doe dit alleen als het bij jou werkt.
  • Muziek luisteren – Als er iets is dat kan ontspannen is het wel muziek luisteren. Let wel op het genre dat je luistert. Je kunt je voorstellen dat je voorlopig niet in slaap komt als je net een heavy metal – of hardcoreset hebt geluisterd.
  • Koud douchen – Voor de avonturiers is er de optie om voor het slapen koud te douchen. Koud douchen zorgt ervoor dat je diep gaat ademhalen. Mensen met stress zitten vaak hoog in hun ademhaling en hebben daardoor een hoge hartslag. Koud douchen draait dit om. (lees ook dit artikel over Wim Hof)
  • Ademhalingsoefeningen – Door ademhalingsoefeningen te doen kun je net als met koud douchen je hartslag onder controle krijgen. Probeer maar eens enkele minuten 4 seconden in te ademen en 2 seconden uit. Focus enkel op de ademhaling en observeer de veranderingen in lichaam en geest. In feite is dit mediteren.
Lees ook:  Waar Is Koud Douchen Goed Voor?

Vaak last van stress voor het slapen?

Als je vaker last hebt van stress voor het slapen zijn er wellicht onderliggende redenen die dit veroorzaken.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Koffie – Veel mensen drinken koffie en de werkzame stof cafeïne breekt zeer langzaam af in het lichaam. Ook al drink je ’s middags je laatste kopje, dan kan er nog cafeïne in je bloed zitten als je wilt slapen. Cafeïne zorgt voor aanmaak van cortisol en dat is het stresshormoon. Misschien dat het afbouwen of (gedeeltelijk) overstappen op decaf of thee helpt.
  • Te laat eten – Als je ’s avonds laat pas eet en vroeg wil slapen is je lichaam nog hard bezig het voedsel te verteren. Dit geeft lichamelijke stress en kan ook uitwerkingen hebben in het geestelijke.
  • Druk leven – We leven in een tijd van deadlines en veel verplichtingen. Dat kan erg stressvol zijn en is vaak een reden tot malen wanneer je eindelijk rust hebt. Hier is geen eenvoudige oplossing voor helaas. Zeggen dat je het moet loslaten zou te makkelijk zijn. Wat voor veel mensen helpt is om sport tot onderdeel van hun leven te maken als uitlaatklep.
  • Onregelmatige slaaptijden – Mensen zijn gewoontedieren en het beste is om iedere dag op hetzelfde tijdstip te slapen en op te staan. Soms kan dit niet, maar doe wat je kan om hiernaar toe te werken. Je biologische klok zal je dankbaar zijn.
Lees ook:  Is Een Bubbelbad Gezond?

Melatonine – de natuurlijke inslaper

Hoe kan het toch dat je je overdag zo anders voelt als vlak voordat je in slaap valt?

Dat komt door het stofje melatonine

Zodra het donker wordt geeft je biologische klok een seintje dat het tijd wordt om te slapen.

In je hersenen wordt dan het stofje melatonine aangemaakt en dat is je natuurlijke slaapmiddel.

Het is belangrijk dat dit goed werkt, anders raakt de balans verstoord en kun je last krijgen van slapeloosheid.

Onregelmatige slaaptijden, alcohol, koffie en licht zijn voorbeelden van zaken die de aanmaak van melatonine kunnen belemmeren.

Het overkomt de beste en je kunt er dan voor kiezen om een melatoninepil te nemen.

Melatonine nodig?

Als niks werkt..

Als je (ernstige) slaapproblemen blijft houden is het altijd goed om een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Niet slapen kan je dagelijks functioneren behoorlijk in de weg staan en je huisarts kan je adviseren over de vervolgstappen.

Lees ook:  Tips Tegen Verveling

Lezers van dit artikel lazen ook:

10 manieren om beter te slapen
&
Hoe krijg je meer energie?